tafellinnen

tafellakens en servetten

Antiekdamast tafelkleed met daarop het servies Butterfly van Société Ceramique De Linnenkast heeft een groot assortiment tafellakens en servetten in vele maten uit de periode 1880-1960. Al onze producten zijn in goede conditie zodat u er nog lang plezier van zult hebben. Alles is fris gewassen, gemangeld en gestreken. U kunt alles reinigen in de machine met het programma voor de witte was. De damast patronen van bloemen, strikken, ranken en randen zijn een lust voor het oog. Ieder stuk is uniek en alleen te verkrijgen via een gespecialiseerd verkoopkanaal als De Linnenkast met belangstelling voor deze bijzondere producten. Op de meeste stukken treft u monogrammen aan. Het zijn de initialen van de bezitster of een combinatie van beginletters van haar naam en die van haar echtgenoot. Al in de 17e eeuw merkten vrouwen hun uitzet en eeuwenlang bleef dit gebruik bestaan. Pas in het midden van de 20e eeuw verdwenen deze vaak kunstig geborduurde letters van het linnengoed. Bij het bepalen van de afmetingen van een tafellaken voor uw tafel moet u voor het afhangend deel ongeveer 20 á 25cm extra rekenen.

dekservetten

Op deze pagina vindt u ook dekservetten. Grote damasten servetten lijken door hun afmeting soms wel kleine tafellakens. Bij het tafeldekken voor één of twee personen kunnen ze een prakische èn mooie vervanging zijn voor een (te) groot tafellaken.

bedlinnen

lakens

In onze collectie vindt u lakens van linnen en katoen met wit borduurwerk, kant en monogrammen. De bedden van nu zijn anders van maat dan in het verleden. Onze hedendaagse indeling in één en tweepersoonsmaten is dan ook niet meer van toepassing op dit antieke beddengoed. Bij ieder laken wordt de exacte maat vermeld zodat u eenvoudig kunt bepalen wat past op uw bed.

slopen

oude kussenslopen met kantwerk

De slopen van vroeger zijn royaler dan die van tegenwoordig en worden aan de achterkant meestal gesloten met nostalgische linnen of parelmoer knopen. Behalve om het hoofd er op te laten rusten worden deze unieke exemplaren gebruikt als sierkussen ter verfraaiing van het hoofd- of voeteneinde van het bed. Een apart ‘hoofd’stuk in de collectie zijn de sierslopen met uitbundig kant en charmant borduurwerk die tussen 1920 en 1950 in Duitsland werden gemaakt.

keukentextiel

droogdoeken

Een grijsgewolkte afwasbak met droogdoeken uit grootmoederstijd Tot ver in de twintigste eeuw hangt de vierkante of rechthoekige droogdoek van linnen, halflinnen en katoen in de keuken, bij de waskom en het fonteintje. Rond 1900 wordt badstof uitgevonden en aanvankelijk alleen aangeschaft door welgestelde burgers die in hun grote huizen de beschikking hebben over een badkamer met bad. Pas na de tweede wereldoorlog liggen er badstof handdoeken in iedere linnenkast. Deze authentieke droogdoeken worden per set aangeboden in onze webshop.

art nouveau, jugendstil, art deco

vernieuwende ontwerpen

Servet Cyclamen van Chris Lebeau, De Dissel De nieuwe stijlen van toegepaste kunst uit het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw zijn ook verwerkt in damast geweven tafellakens en droogdoeken. Liefhebbers en verzamelaars hiervan vinden op deze pagina voorbeelden. De lange handdoeken met fraaie decors zijn te gebruiken als tafelloper en zorgen voor een blikvanger op uw feestelijk gedekte tafel.