De Vinkenburg in Bredevoort. In dit pand is De Linnenkast van Fenny de Heus gevestigd.

In ons herenhuis dat in 1915 gebouwd werd door een textielfabrikant is de bovenste verdieping ingericht als linnenzolder. Vroeger werd hier de was gemangeld, gestreken en gevouwen en dat gebeurt nu weer. Op deze zolder met hoog opgehangen droogstokken, droogrek, mangel, mangelbakken en een grote vouw- en strijktafel worden presentaties gehouden voor groepen tot 20 personen.

de draad en het verhaal

Tijdens deze presentatie met powerpoint vertelt Fenny met passie over de geschiedenis en het gebruik van linnengoed door de eeuwen heen. wasgoed op de bleek, Openluchtmuseum Arnhem Het bezitten van een goed gevulde en fraai ingerichte linnenkast was eeuwenlang de trots van vrouwen. Ze beschrijft de oorsprong van damast en laat aan de hand van tafellakens en servetten uit haar verzameling zien, welke bijzondere figuren en gebeurtenissen er honderden jaren geleden in werden afgebeeld. Ook komen de was- en strijkmethodes uit het verleden aan bod. Het intensieve en harde vrouwenwerk als opkoken, spoelen mangelen en strijken dat zonder de vergemakkelijking van onze moderne middelen, duurde tot in de jaren zestig van de vorige eeuw.

En natuurlijk ligt de linnenzolder vol met vele voorbeelden van fraai en bijzonder linnengoed om te bekijken. Maar aanraken en in de handen nemen mag ook!

de schat in de kast De linnenkast met uitzet van 4 generaties uit Neede De linnenkast van een burgerhuishouden
Deze lezing met powerpoint presentatie vertelt over de inhoud van de linnenkast in de twintigste eeuw. Met veel enthousiasme begint Fenny haar verhaal bij de uitgebreide, nog voornamelijk witte inhoud van de linnenkast omstreeks 1900.
In die tijd is een goed gevulde linnenuitzet een begeerlijk en kostbaar bezit!
De presentatie eindigt in de jaren zeventig als de belangstelling en toewijding gaat verdwijnen. Hoe wordt in de eerste helft van de vorige eeuw al dat mooie linnengoed aangeschaft en waarom koopt de aanstaande bruid zulke grote aantallen? Wanneer komt er kleurig linnen onder het bord en in de keuken?
Ook laat Fenny de populaire artikelen van toen zien en vertelt ze over de kunstzinnige ontwerpen die verschijnen in het damast op tafel.

En natuurlijk hangt en ligt de linnenzolder ook nu vol met en overvloed aan fraai en bijzonder linnengoed om te bekijken. En aanraken en in de handen nemen mag ook!

informatie:

op de linnenzolder

Ontvangst met koffie/thee en wat lekkers.
Duur: 90 minuten.
Kosten: 1-10 personen €75,00
10-20 personen €7,50 p.p.

Voor vragen of boekingen kunt u bellen:
mobiel 06-51743610
telefoon 0543-452776
of mailen naar delinnenkast@kpnmail.nl